pol väčšieho karfiolu (cca 500g po očistení)
5 lyžíc cícerovej alebo hrachovej múky
1 lyžička čiernej soli (Kala Namak)
1 lyžica mletých ľanových semienok
50 ml vody
1 lyžička granulovaného cesnaku
+ vaše obľúbené prísady na pizzu – passata, šampiňóny, cibuľa, krájané paradajky, bazalka, oregano, strúhaný vegánsky syr (napr. Violife)
Karfiol v mixéri rozmixujeme na drobné kúsočky a premiestnime do väčšej misy. Osvedčil sa mi ručný miskový mixér s nožmi tvaru S a rýchlem mixovaním iba nahrubo (cca 0,5 – 1 cm). Príliš jemné cesto bude aj po dlhom pečení mäkké a nevytvorí pevnejší korpus. V hrnčeku dobre premiešame strukovinovú múku so soľou, ľanovým semienkom a vodou na hustejšiu kašu. Prilejeme ju do misy a zapracujeme s nasekaným karfiolom, až vznikne tuhšie cesto.
To premiestnime do stredu plechu na papier na pečenie a vytvoríme okrúhly základ pizze (môžeme si vypomôcť tortovou formou). Vložíme do rúry predhriatej na 200 ° C a pečieme zhruba 20 minút, až korpus ľahko zozlatne a spevní sa.
Pridáme naň obľúbené ingrediencie a pečieme ďalších 15 minút. Pizza je krehkejšia ako klasická múčna, takže sa k nej hodí skôr príbor. A ako príloha zeleninový šalát.