1 väčšia cuketa (cca 25 – 30 cm)
1 cibuľa
1 balíček údeného tempehu
2 stredné paradajky
pór
cesnak
bylinky (oregáno, bazalka, popr. provensálske korenie)
50 g vegánskeho syra (napr. Violife)
soľ
Na oleji necháme speniť na drobno pokrájanú cibuľu. Údený tempeh pokrájame na malé kocky a akonáhle cibuľa začne zlátnuť, pridáme ho k nej na panvicu. Občas premiešame a necháme tempeh zľahka opiecť.
Medzitým dôkladne umyjeme cuketu a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Lyžicou vydlabeme vnútornú časť cca 1 cm od okrajov (pomôže opatrné nakrojenie) a odložíme ju na tanier. Vzniknutú jamku zľahka nasolíme a necháme mierne vypotiť. Vďaka tomu sa cuketa rýchlejšie upečie.
Vydlabané vnútro cukety nasekáme a pridáme na panvicu. Na drobno pokrájame ďalšiu zeleninu, ktorú máme doma. Vhodná je paprika, pór, tekvica, mrkva či batát. Pridáme opäť na panvicu, osolíme a necháme dusiť. Až je všetko podusené a zmäknuté, pridáme na malé kocky pokrájané paradajky a bylinky (najlepšie čerstvé). Krátko orestujeme a stiahneme z ohňa.
Z cukety vylejeme a prípadne obrúskom vysušíme prebytočnú vodu. Naplníme ju opatrne zmesou, posypeme nastrúhaným vegánskym syrom a vložíme do zapekacej misky, remosky alebo na plech. Vo vopred rozohriatej rúre pečieme na 180 ° C, kým cuketa nezmäkne. Čo trvá cca 30 – 40 minút.
Cukety opatrne vyberieme a na tanieri ich servírujeme s uvarenými zemiakmi a sojanézou.