1 kg červenej cibule
4 lyžice repkového oleja
250 ml červeného vína
4 lyžice trstinového cukru
50 ml jablčného octu
1 lyžica ume octu
Červenú cibuľu olúpeme a pokájame na tenké polmesiačiky. V hrnci rozohrejeme olej a pridáme naň cibuľu. Osvedčilo sa mi ju pridať najskôr polovicu, nechať ju ľahko zmäknúť a potom pridať druhú časť. Trvá to zhruba 10 – 15 minút podľa intenzity tepla. Pridáme cukor a necháme niekoľko minút prorestovať spoločne. Cibuľa pustí štávu a nie je ju potrebné toľko miešať.
Potom pridáme ocot, ume ocot a víno a necháme za zníženej teploty a občasného miešania prebublávať a zredukovať množstvo tekutiny, kým sa nevytvorí sirupová konzistencia. Trvá to zhruba pol hodiny. Ideálne je si ju pripraviť, pokiaľ práve trávite čas v kuchyni varením hlavného jedla.
Po skončení ešte horúcu cibuľu premiestnime do vyvarených pohárov, zaviečkujeme a necháme vychladnúť. Potom skladujeme v chladničke.
Cibuľovú marmeládu (alebo ak chcete čatní) môžete využiť na vylepšenie nátierok, k šošovke na kyslo, k kapuste, haluškám a podobne.