1 väčší pór
4 zemiaky
1 cibuľa
2 lyžice rastlinného oleja
1 liter zeleninového vývaru
3 lyžice lahôdkového droždia
soľ, biele korenie
rastlinná smotana na zjemnenie
krutóniky, nasekané čerstvé bylinky na podávanie
Na oleji orestujte nakrájanú cibuľku a bielu časť póru, akonáhle zmes začne chytať zlatistú farbu, pridajte očistené a pokrájané zemiaky, zelenú časť póru a ešte chvíľu opekajte. Potom zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a varte do zmäknutia zeleniny.
Uvarenú polievku rozmixujte ponorným mixérom, dochuťte lahôdkovým droždím a zjemnite rastlinnou smotanou. Nechajte asi minútu prebublať a máte hotovo. Servírujte s krutónmi a nasekanými bylinkami.
Tip: Zaujímavým variantom je aj nechať pór nerozmixovaný s vynechaním smotany. Túto variantu milujú vo Francúzsku a vraj aj vďaka nej sú Francúzky tak štíhle. Časť zeleninového vývaru nahraďte dobrým suchým vínom. Mňam.
Dobrú chuť!