2 cibuľa
1 stredná hlávka kelu
3 strúčiky cesnaku
1 väčší zemiak
3 lyžice oleja
200 ml vody
1 lyžička zeleninového bujónu
1 lyžica lahôdkového droždia
soľ a korenie podľa chuti
Cibuľu olúpeme a nakrájame ju na drobno. Speníme ju vo väčšom hrnci na oleji. Z kelu odstránime zvädnuté listy, umyjeme ho a rozštvrtíme. Pokrájame ju na tenké rezančeky. Akonáhle cibuľa začne zlátnuť, pridáme pokrájaný kel a cca 2 minúty ho opražíme. Potom ju okmínujeme, zasypeme sypkým zeleninovým bujónom a podlejeme horúcou vodou.
Olúpeme zemiaky a na jemno ju pristrúhame do hrnca. Priklopíme pokrievkou a necháme za občasného premiešania 10 minút dusiť. Potom pokrievku odnímeme a necháme kel dusiť do mäkka a odpariť časť vody. Pred koncom pridáme prelisovaný cesnak a lyžicu lahôdkového droždia. Zostala voda by mala tvoriť pomerne hustý sós. Podľa chuti dosolíme a okoreníme.
Veganské varianty duseného kelu
alternatíva mäsa
- marinovaný a upečený seitan alebo sójové kocky
- ohriaty údený tempeh
- na malé kocky pokrájané údené tofu, osmažené do chrumkava
- “nemasové” guličky – značku Garden Gourmet zoženiete v supermarketoch Kaufland, Tesco, Globus, Billa, v Kauflande majú tiež vlastnú značku K Take It Veggie, veggie varianty svojich guličiek ponúka aj IKEA
príloha
- varené zemiaky
- húseková celozrnná knedľa
- jahlová knedľa