balíček sójových kociek
korenie na vývar
2 veľké cibule
4 strúčiky cesnaku
olej
korenie (paprika, korenie, tymián…)
Dehydrované sójové mäso si žiada viackrokovú úpravu a marinovanie, potom ale môžete docieliť skvelé výsledky. Sójové kocky prelejeme vriacou vodou a potom pripravíme vývar, ktorý riadne okoreníme (zeleninový bujón, sójová omáčka, bobkový list, nové korenie… podľa chuťových preferencií). Varíme zhruba 20 minút.
Medzitým si nachystáme marinádu – cibuľa nakrájame na mesiačiky a najemno cesnak, pridáme 2 – 3 lyžice repkového oleja, 2 lyžice sójovej omáčky a podľa chuti okoreníme. Premiešame dohromady. Sójové mäso sa nám zatiaľ uvarilo, nálev zlejeme a pomocou šťouchadla z neho vytlačíme pribytočnú vodu, aby dobre nasalo marinádu. Zamiešame ho do nej a necháme marinovať aspoň 2 hodiny, ale najlepšie cez noc.
Kocky aj s cibuľou premiestnime do remosky alebo pekáča, zvyšok marinády si necháme na podlievanie. Pečieme v rúre na 180 ° C zhruba 1,5 hodiny. Každých 15 minút všetko premiešame a pokiaľ už je “mäso” príliš suché, podlejeme zvyškom marinády. Kocky by mali mať vo výsledku na povrchu aspoň ľahkú kôrku, ale vo vnútri zostanú šťavnaté. Cibuľa zároveň skaramelizuje.
Špenát pripravíme podľa toho, či máme mrazený pretlak alebo čerstvé listy. Po rozmrazení/udusení použijeme na dochutenie korenie, soľ, cesnak a lyžicu lahôdkového droždia, vďaka ktorému špenát skrémovatí. Servírujeme so zemiakmi alebo zemiakovou knedľou.