1 kocka údeného tofu
1 menšia cibuľa
1 lyžica rastlinnej tatarky
1 lyžica tahini (z nepražených semienok)
1 lyžička plnotučnej horčice
1 vrchovatá lyžička rias nori (v podobe vločiek)
voliteľne: stonka stopkového zeleru
soľ, mleté korenie a citrónová šťava podľa chuti
Vyskúšal som rad vegánskych “rybičkových” nátierok, ale žiadna nebola tá pravá. Krátkym experimentovaním som prišiel na vlastný recept. Rybiu chuť jej dodajú vločky z morskej riasy nori (balia sa do nej sushi). Ako bonus z nátierky získate slušnú porciu dennej dávky dobre vstrebateľného vápnika.
Budete potrebovať kocku údeného tofu. Na túto nátierku sa mi osvedčila značka Lunter, pretože má mäkšiu konzistenciu a jemnejšiu chuť. Tofu postrúhame do misky na jemnom strúhadle.
Cibuľu olúpeme a pokrájame čo možno najjemnejšie, pridáme do misky a zamiešame. Pridáme ďalšie ingrediecie (nori, horčicu, tatarku), z tahini vyberieme hornú, tekutejšiu časť. Nátierka by mala byť skôr redšia. Dôkladne zamiešame a ochutnáme. Podľa chuti dosolíme, okoreníme a okyslíme. Podávame s čerstvým alebo na sucho opečeným pečivom a zeleninovou oblohou.
PS: Pokiaľ vám chutí stopkový zeler, môžete do nátierky primiešať jednu stopku, pokrájanú na veľmi malé kocky