Hustý kokosový jogurt

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Thajská kuchyňa
Druh jedla: Raňajky
Hustý kokosový jogurt
Ingrediencie:

0,5 litra kokosového mlieka
150g kokosovej dužiny
probiotická kapsula alebo 1 polievková lyžica jogurtu so živými kultúrami

Postup:

Skúšali ste robiť domáci jogurt z kokosového mlieka? Asi vás prekvapilo, že nezhusol. Z mojej skúsenosti totiž jediné z rastlinných mliek, ktoré fermentáciou zaručene zhustne, je to sójové (má totiž väčší podiel bielkovín a lecitín, ktorý funguje ako prirodzený emulgátor). Pokiaľ chcete prirodzene hustý, ale zároveň krémový kokosový jogurt, budete ho potrebovať zahustiť rozmixovanú čerstvú kokosovú dužinu.

Možnosti máte dve: buď si kúpite mladý kokos, ktorý rozlúsknete, opatrne zlejete kokosovú vodu a vydlabete dužinu alebo si môžete kúpiť dužinu osobitne. Cena je, žiaľ, dosť vysoká, ale výsledok stojí za to.

Ako teda na to? Mixovaciu nádobu poriadne vymyjeme a vypláchneme. Ja ju krátko prelievam aj horúcou vodou. Ale pozor, nie každá nádoba to znesie. Pri staršom mixéri som mal sklenenú nádobu, ktorá však nebola z varného skla a praskla. Takže sa najskôr uistite, že je váš mixér na horúce tekutiny stavaný, inak túto možnosť preskočte. Horúcou vodou alebo krátkym vyvarením v každom prípade sterilujte aj pohár, v ktorom ako budeme jogurt uschovávať.

Kokosovú dužinu vložte do mixéra, zalejte kokosovým mliekom (ideálne v izbovej teplote) a všetko rozmixujte na riedky krém. Potom pridajte lyžicu jogurtu so živými kultúrami alebo kapsulu probiotík a ešte krátko premixujte. Premiestnite do čistého pohára alebo nádoby, v ktorej budete fermentovať a prikryte

Nechajte skysať buď:

  • 7 – 8 hodín pri 40 stupňoch (ak použijete aktívny zdroj tepla, ako je napr. jogurtovač, fermentor, sušička s garantovanou teplotou, kúrenie)
  • alebo zhruba 24 hodín pri izbovej teplote (20 – 22 stupňov, ale pozor v lete, keď sú teploty o pár stupňov vyššie a fermetácia prebehne o hodiny rýchlejšie)

Výsledný jogurt by mal byť mierne kyslastý. Začiatočníkom odporúčam najskôr skúšať dobu kratšiu (6,5 – 7 hodín pri 40 stupňoch a skôr 20 hodín pri izbovej teplote), jogurt vyskúšať a pokiaľ bude ešte skôr sladší ako mierne kyslý, nechať ho hodinku či dve “dôjsť pri izbovej teplote”. Prílišná kyslosť by vás v začiatkoch mohla sklamať a odradiť od ďalších pokusov. Dá sa samozrejme riešiť dosladením ovocím či marmeládou. Jogurt uskladníme v chladničke a spotrebujeme do 7 dní. Fermentácia sa výrazne spomalí, ale bude ďalej pokračovať a chuť sa stávať kyslejšou.

Nezabudnite si schovať jednu lyžicu na naštartovanie ďalšej dávky. Jogurt môžete použiť na sladko do kaší, jogurtov, ale aj na slano, napríklad na výrobu dresingu do zeleninových šalátov.

Počet porcií:
4 porcie
Doba prípravy:
5 minút + fermentácia
Grizly.sk - potraviny pre zdravú cestu životom Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.