na 1 porciu
3 väčšie bazové okvetia veľkosti dlane
100 g cícerovej múky
120 ml vody
štipka čiernej soli Kala Namak
Klasická kozmatice, teda obaľované kvety bazy čiernej, sa smaží v cestíčku z múky, vajec a mlieka. Navyše vo vyššej vrstve tuku. Ako ju urobiť v čisto rastlinnej verzii, výživovo vyváženú a ideálne bez nadbytočného tuku?
Vyskúšajte cestíčko s cizrnovej múky, ktoré so štipkou čiernej soli vykúzli omeletovú príchuť. Vody pridajte o cca 20% viac, než je váha múky (120 ml na 100 g cícerovej múky). Vytvorte cestíčko, v ktorom kvety poriadne namočte. Panvicu len zľahka vymažte, ako na palacinky a kvet naň položte, až sa vytvorí súvislá plocha podobná omelete.
Až sa začne zľahka cesto zľahka odlupovať, pomôžeme si ľahkým nadvihnutím kvetu. Premiestnime na tanier, odstrihneme zvyšné časti a opečieme s ďalšou kvapkou oleja z opačnej strany. Výbornou prílohou sú varené zemiaky so sojanézou a zeleninovou oblohou.
Varianty: namiesto cícerovej múky môžete použiť Hrašku (verziu na obaľovanie) alebo múku z červenej šošovice. Strukovinové múky zaistia dostatok bielkovín (20 – 25 g na 100 g múky).