Variant I. (zemiaky + mrkva + kešu)
2 stredné zemiaky
1 väčšia mrkva
2 cibule
50 g kešu orechov
2 lyžice lahôdkového droždia
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžička soli
1/2 lyžičky sušeného cesnaku
Variant II. (bez orieškov)
1 väčší batát
1 väčší zemiak
2 lyžice repkového oleja
3 lyžice lahôdkového droždia
1 lyžička prášku zo sušenej cibule
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžička soli
Táto omáčka vás prekvapí skvelou chuťou a autentickou tiahlou štruktúrou, ktorú majú na svedomí škroby v zelenine. Môžete vyskúšať rôzne verzie a kombinácie so zemiakmi (mrkva, batát alebo tekvicu).
Zemiaky, mrkva a cibuľu (alebo inú kombináciu) olúpeme a pokrájame na menšie kocky. V hrnci ich v mierne osololené vode varíme do mäkka (zhruba 15 minút). Pozor, vývar si prelejeme do pohára, ešte sa bude hodiť. Zeleninu premiestnime do mixéra, v prvom variante pridáme cez noc namočené kešu orechy, lahôdkové droždie, citrónovú šťavu, soľ a prášok zo sušenej cibule.
Mixujeme, kým nie je omáčka úplne hladká a zároveň jemne nadýchaná, hustotu môžeme ovplyvniť pridaním uschovaného vývaru. Dajte pozor, či nádoba vášho mixéra zvláda teploty blízke vodu varu. Pokiaľ nie, nechajte zeleninu najskôr čiastočne vychladnúť (omáčka ale musím byť dostatočne teplá) alebo použite tyčový mixér priamo v hrnci.
V druhom hrnci súčasne uvaríme v dostatočnom množstve vody cestoviny (môžu to byť ako špagety, tak rôzne menšie druhy ako penne, kolienka, vrtule a pod), scedíme ich a zamiešame do nich lyžicu olivového oleja. Na tanieri zalejeme cestoviny omáčkou, môžeme pridať aj sušené paradajky, olivy alebo sypký “sezamedzaný”. V prípade, že si vyberiete (prevažne sacharidový) variant bez orieškov, odporúčam cestoviny s omáčkou doplniť ešte o zdroj bielkovín. Tým môžu byť konopné semienka, uvarené cícer či biela fazuľa alebo na malé kúsky pokrájané a do chrumkava osmažené údené tofu.