1 balenie cestovín (kolienka, vrtuľky)
1/2 balíčka vegánskeho syra vhodného na zapekanie
1 balenie mrazeného špenátu (500g)
väčšia cibuľa
1 balíček údeného tempehu
1 menšia miska dusených húb
1 lyžica strukovinovej múky
3 strúčiky cesnaku
štipka korenia
2 lyžice lahôdkového droždia
Neviete, kam s prebytkom lesných húb? Vyskúšajte tento recept, ktorý zaberie o niečo viac času a čistého riadu, ale zase nedá toľko práce.
Pokiaľ máme čestvý špenát a huby, najskôr ich podlejeme trochou vody a každé zvlášť udusíme na panvici alebo v nepriľnavom hrnci, kým nestratí väčšiu časť objemu. Ja som využil už podusené huby a mrazený špenát, keď som nechal roztopiť. Špenát dochutíme soľou, čiernym korením, rozotreným alebo najemno nastrúhaným cesnakom a lahôdkovým droždím. Cestoviny vložíme do vriacej osolenej vody a uvaríme al dente. Po scedení do horúcich cestovín nastrúhame polovicu vegánskeho syra a pridáme lyžicu strukovinovej múky (ja som použil cícerovú), ktorá poslúži ako vhodné spojivo.
Medzitým si na panvici na dvoch lyžiciach repkového oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Akonáhle začne skĺbať, pridáme na drobné kocky pokrájaný údený tempeh a opekáme spoločne, kým cibuľa nezačne zlátnuť. Pridáme ochutený špenát a huby a premiešame všetko dohromady. Túto zmes potom zamiešame do cestovín, premiestnime do remosky alebo zapekacej misky a pečieme na 180 ° C zhruba 25 minút, kým sa na povrchu nevytvorí chrumkavá krusta.
Pred podávaním necháme cca 10 minút vychladnúť odklopené, aby sa vyparila prebytočná para. Zapečené cestoviny potom budú súdržnejšie. Podávame bohato obložené zeleninou.