1 hrnček pekanových orechov
1/2 šálky ľanového semienka
2 lyžice kokosového oleja
2 lyžice jablčného octu
pol lyžičky chilli vločiek
soľ podľa chuti
Pekánové orechy cez noc namočíme. Ľanové semienko pomelieme alebo rozmixujeme na múku. Pekanové orechy je z mojej skúsenosti vhodné pokosiť v mixéri či robote zvlášť, až potom pridať ľanové semienko a ďalšie ingrediencie (ja som pridal navyše oproti knižke Vegan v kondícii, odkiaľ recept pochádza, ešte lahôdkové droždie a štipku drvenej rasce). V opačnom prípade môže zostať pár nerozmixovaných väčších kúskov orechov. Z tohto množstva budú dva stredne veľké fašírky. Pre živú variantu ich stačí vytvarovať a rovno servírovať. Je tiež možné ho upiecť, cca 30 minút pri teplote do 150 ° C alebo zľahka osmahnúť z oboch strán na panvici, ale potom stratí veľa prospešných živín. Ako príloha sa hodí zeleninový šalát, s jedným karbanátkom vydá za poctivú večeru aj pre väčšieho hladovca.