Domáca karobela

Domáca karobela
Počet porcí: Počet porcií: 2 porcie
Doba přípravy: Doba prípravy: 5 minút
Ingrediencie:

poleva na ovocie
cca 10 sušených vykôstkovaných datlí
60g lieskových orechov
30g kešu (je možné ich tiež nahradiť lieskovými orechmi)
2 lyžice praženého karobu
1dl voda

hustejší variant ako sladká nátierka
cca 10 sušených vykôstkovaných datlí
60g lieskových orechov
30g kešu (je možné ich tiež nahradiť lieskovými orechmi)
2 lyžice praženého karobu
30g kokosového oleja

Postup:

Túto báječnú karobelu môžete urobiť v dvoch variantoch – buď ako polevu na ovocný šalát, ktorému dodá väčšiu sýtosť alebo ako sladkú nátierku. V prvom variante (určené na priamu spotrebu) môžete orechy namočiť cez noc, budú mať lepšiu stráviteľnosť. Vložíme ich do mixéra, pridáme sušené datle (ak máte menej výkonný mixér, môžete ich tiež namočiť), karob a vodu a rozmixujeme do hladka. Ovocie pokrájam na menšie kúsky, polejem karobelou a mám výdatné raňajky. Občas ešte pred raňajkami športujem, takže do polevy pridávam aj jednu odmerku (cca 12g) svojho obľúbeného čokoládového proteínu.

Ak chcete vyrobiť sladkú nátierku ala Nutella, orechy nenamáčajte, alebo ich potom dobre osušte (voda by znižovala trvanlivosť). Použiť môžete násobné množstvo a vodu nahraďte kokosovým olejom, roztopeným vo vodnom kúpeli, aby sa zmes lepšie mixovala. Z mixéra potom karobelu premiestnite do pohára a skladujte v chladničke (pravdepodobne ju zjete oveľa skôr, než by “prešla” trvanlivosť).

Súvisiace recepty