1 hrnček suché quinoi
väčšia cibuľa
lesné huby (300-500g, teda cca 1 hlboký tanier), alternatívne hliva
údený tempeh (voliteľne)
olej na vyprážanie
korenie
Quinou zalejeme vriacou vodou v pomere 1:2 (quinoa/voda), varíme cca 10 minút potom odstavíme (mala by zostať ľahko nedovarená).
V hlbokej panvici alebo v hrnci osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, akonáhle zozlatne, pridáme (voliteľne) na kocky nakrájaný tempeh a orestujeme. Pridáme cca polovicu húb, pokrájaných na menšie kúsky. Chvíľu spoločne orestujeme, až huby zmenšia svoj objem, podlejeme trochou horúcej vody, pridáme zvyšok húb a za občasného miešania a podlievania (aby sme pokryli dno) dusíme 10 – 15 minút.
Po poslednom podliatí prichutíme trochou sójovej omáčky a korením, pridáme quinú a za občasného miešania počkáme, kým nevstrebe všetok vývar, aby sa spojili chute. Podávame podobne ako rizito (napr. posypať nastrúhaným vegánskym syrom či sezamezánom) so zeleninovou oblohou.