1 veľká cibuľa
kocka údeného tempehu
hrnček suchej pohánky
10 hlavičiek menších šampiňónov (príp. iné huby, napr. hlivu)
olej na vyprážanie
korenie, majorán
Pohánka je v kombinácii s hubami naozaj výborná. Vyskúšať môžete rôzne varianty – lesné huby, hlivu alebo shitake.
Potrebovať budeme pohánkové krúpy. Lámanka sa pre rizoto príliš nehodí, pretože by vytvorila kašovitú štruktúru. Krúpy zalejeme vriacou vodou v pomere 1:2 (pohánka/voda), osolíme a krátko povaríme. Odstavíme a necháme dôjsť. Pohánka by mala byť skôr al dente, ešte ju budeme spoločne upravovať s hubami.
Cibuľu pokrájame na drobno a na dvoch lyžiciach oleja osmažíme do zlatista. Pridáme na plátky pokrájané šampiňóny a orestujeme. Akonáhle začnú púšťať vodu, pridáme na kocky nakrájaný tempeh.
Chvíľu spoločne opekáme, pridáme pohánku, podlejeme a za občasného miešania počkáme, kým nenasaje všetok vývar a chute sa spoja. Dochutíme majoránom, rozotreným alebo jemne nastrúhaným cesnakom a korením. Podávame s kyslou uhorkou alebo zeleninovým šalátom.