Variant so smotanou
250g suchej cíceru (namočené a uvarené)
1 veľká cibuľa
200ml rastlinnej smotany alebo hustejšieho domáceho mlieka
korenie: mletá paprika, rímska rasca
soľ, príp. sypký zeleninový bujón
olej
Variant s arašidmi
300g uvarené cícer
50g pražených arašidov
2 strúčiky cesnaku
kúsok zázvoru
korenie: mletá paprika, rímska rasca
soľ, príp. sypký zeleninový bujón
olej
Cícer na paprike je vegetariánskym či vegánskym variantom jedla našich babičiek, sliepky na paprike. Môžete docieliť rôznych chutí použitím rôznych druhov smotan (sójové, mandľové, ovsené). Najchutnejší výsledok docielite s čerstvo uvareným cícerom. Tá všeobecne potrebuje dlhé namáčanie a varenie, takže ju musíte naplánovať aspoň pol dňa pred tým, než si ju chcete vychutnať.
Suchý cícer namočte minimálne cez noc (odporúča sa až 12 hodín). Pokiaľ ste doposiaľ využívali len tú z plechovky, možno vás prekvapí praskavým zvukom pri napučaní. Nabudúce už budete vedieť. Ráno vodu sceďte a pridajte čerstvú. Varte na miernom ohni pokojne aj dve hodiny. Cícer by mal byť krásne mäkký, až sa dá takmer natrieť na chlieb.
Recept na cícer na paprike s rastlinnou smotanou
Na panvici prehrejeme 2 lyžice oleja. Cibuľu olúpeme, pokrájame na jemno a osmažíme do zlatista. Pridáme odkvapkať cícer, orestujeme spoločne s rímskou rascou. Po dvoch minútach pridáme mletú papriku a krátko necháme stmavnúť. Podlejeme pol hrnčekom vývaru z cícera. Necháme chvíľu prevariť, potom cícer zalejeme rastlinnou smotanou (výborná je domáca veľa husté mandľové mlieko) a aspoň 10 minút varíme ( prípadne dlhšie, pokiaľ je omáčka príliš riedka a potrebuje zredukovať). Dochutíme soľou alebo sypkým zeleninovým bujónom.
Cizrna na paprike s arašidovou omáčkou
Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme na nej zľahka dve tretiny cíceru spoločne s rímskou rascou a mletou paprikou. Ľahko podlejeme, aby korenie nezhorklo. Medzitým v mixéri rozomelieme arašidy na prášok. Potom doň pridáme zostalo cícer, kúsok zázvoru a cesnaku a zhruba deci teplej vody a rozmixujeme na hladkú tekutú kašu. Zalejeme jej cícer na panvici, dochutíme a dve minúty varíme. Pokiaľ máte cícer uvarený, nezaberie celé varenie viac ako 10 minút.
Najvhodnejšou prílohou k obom variantom je ryža. Smotanový cícer ale dobre chutí aj cestovinami (kolienka, vrtuľa).