seitan
ingrediencie na marinádu (olej, sójová omáčka, korenie, cesnak…)
menší karfiol
1 lyžica lahôdkového droždia
1 lyžica oleja
soľ alebo zeleninový bujón podľa chuti
Tento recept obsahuje malé množstvo sacharidov a ocenia ho obzvlášť priaznivci vegánskej paleo stravy.
Pokiaľ už nemáme priamo kúpený seitan ochutený, vyrobíme si ho buď klasickým spôsobom z múky alebo využijeme polotovar v prášku, ku ktorému pridáme vodu. Seitan pokrájaný na plátky uvaríme zhruba hodinu v silnejšom náleve (zelenina, zeleninový bujón, korenie, sójová omáčka). Plátky naložíme cez noc do marinády, ktorú si upravíme podľa chuti (olej, cesnak, korenie, sójová omáčka, korenie, môžeme využiť aj časť nálevu). Potom ich orestujeme na panvici – na povrchu sa urobí kôrka, vo vnútri sú tieto “rastlinné steaky” plné šťavy.
Karfiol umyjeme, rozoberieme na menšie ružičky a dáme uvariť v mierne osolenej vode do mäkka. Vodu potom zlejeme (prípadne necháme len trochu na dne hrnca) a ponorným mixérom karfiol rozmašírujeme na hladkú kašu. Na ochutenie pridáme dobrý olej, štipku zeleninového bujónu alebo soli, po priaznivcov výraznejších chutí odporúčam aj lyžicu lahôdkového droždia.