100g suchých fazulí
4 veľké zemiaky
väčšia cibuľa
1 lyžica strukovinovej múky
paprika (korenie)
rasca
bobkový list
nové korenie
majorán
olej
soľ
Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Pred varením vodu zlejeme, doplníme čerstvú a varíme so saturejkou alebo morskými riasami (tie zmierňujú nadúvanie) do mäkka (podľa veľkosti fazule 70 – 90 minút).
Potom vo väčšom hrnci na troche oleja osmažíme dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme na menšie kocky pokrájané zemiaky. Ľahko zaprášime paprikou a hladkou múkou, chvíľu premiešame, aby sa opražila, osolíme, pridáme rascu, bobkový list a nové korenie a zalejeme horúcou vodou.
Akonáhle začnú zemiaky mäknúť, pridáme uvarené fazule aj s trochou vývaru (v ňom síce zostane časť nadúvavých látok, ale dodá polievke správnu chuť) a ešte spoločne povaríme, kým zemiaky nezmäknú úplne. Polievku môžeme zahustiť rastlinnou smotanou alebo lahôdkovým droždím.