menšia tekvica hokaido
kari korenie
olej
soľ
voliteľne smotana (klasická alebo rastlinná)
Tekvicu hokaido (obyčajná tekvica sa príliš nehodí) očistíme, zbavíme semien a nahrajeme na menšie kocky aj so šupkou (tá zmäkne). Ľahko ju orestujeme na olivovom oleji, osolíme, môžete tiež pridať karí alebo indické korenie a zalejeme menším množstvom vody. Varíme zhruba štvrť hodiny, kým tekvica nezmäkne, potom ju rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme soľou, kvapkou ume octu, a v prípade potreby zahustíme smotanou (vegáni sójovou či ovsenou).
Pozor: veľkou chybou začiatočníkov je tekvicu rovno zaliať horúcou vodou. Polievka je tak vodnatá a bez chuti. Práve krátke orestovanie na oleji zaistí tú správnu chuť. Alternatívne môžeme tekvicu upiecť a potom opražiť s korením a zaliať horúcou vodou.