Vianoce sú tradične spojené s prejedaním a množstvom nezdravého jedla. Ale môže to byť aj inak. Báječne chutiace cukrovinky ale môžete vytvoriť aj bez múky, masla a pečenia. Najväčšou výhodou je, že keď sa vám nejaký kúsok nepodarí, môžete to rovno strčiť do pusy. Nepečené dobroty ale nie sú určené na dlhé skladovanie. Sú ale také dobré, že vám asi nikde dlho zaviazať nebudú.
obsah článku
- Ako na nepečené vegánske cukroví
- Raw marhuľový domček
- Šumavský kokos
- Rozinkovo-perníkové chumáčiky
- Rendez-vous “Keď sa slivka stretne s orechom”
- Jarné bozkávanie
- Datlové hľuzovky
- Orechové neotálky
- Strapaté vločky
- Pohánková princezná + rawfaelo
- Kokosové bomby alias rafaelo
- Cizrnové guličky
- Fazuľa v kakaovom kabátiku
- Kokosové lanýžky
- Bonus: Vianočný šalát
Ako na nepečené vegánske cukroví
Základnými surovinami na nepečené vegánske cukroví sú pomleté, ideálne vopred namočené, orechy/semienka a sušené ovocie, ktoré nielen dodá sladkosť, ale tiež fungujú ako bezchybné spojivo. Oboje zmiešame v mise na lepivú zmes a môžeme pridať aj rôzne sladké voňavé korenie – škoricu, kardamóm, vanilku, perníkové korenie a podobne.
Recepty, ktoré nájdete nižšie, nemajú uvedené množstvo koľko gramov čoho dať. Dobrou radou je dať tam od všetkého primerane, iste pamätáte na výrobu lievancov z rozprávky Bol raz jeden kráľ. Proste sa pustite do tvorenia (vtiahnite doň všetkých, ktorí sú práve okolo), pokaziť to dosť dobre ani nemôžete. Keď už sa vám nepovedú tvary, nastriekajte to do košíčkov ako je to pri “Rozinkových chumáčikoch”.
A hlavne, raw cukroví má jednu veľkú výhodu – kedykoľvek a akejkoľvek fáze tvorenia môžete “cesto” jednoducho zjesť. Na druhú stranu, zvlášť použijete namočené orechy, má cukRAWí krátku trvanlivosť, podľa druhu maximálne 2-3 dni (pri uchovaní v chladničke). Jeho príprava je ale natoľko rýchla a jednoduchá, že si ich môžete prichystať takmer kedykoľvek.
Raw marhuľový domček
- marhule nesírené, ideálne bio
- hrozienka nesírené, ideálne bio
- banány sušené alebo čerstvé
- pohánka
- vlašské orechy
Večer vopred namočíte do vody pohánku, rovnako tak vlašské orechy, sušené marhule a hrozienka. Namočenú pohánku rozdrvíte v mixéri spolu s namočenými vlašskými orechmi a pridáte tam sezam. Tým vytvoríte “cesto”. Namočené hrozienka a marhule tiež rozdrvíte v mixéri a budete ich potom používať ako náplň domčeka. A nakoniec banán, sušený alebo čerstvý, ten bude tvoriť základňu.
Použite formičku na osie úle, vysypete si ju zakaždým sezamom, natlačíte tam “cesto”, urobíte dierku, dáte dovnútra rozdrvené marhule s hrozienkami a celé to postavíte na banán. Na spodnú stranu čerstvého banánu môžete dať aj sezam, aby sa vám to nelepilo na tanier. A potom už to len celé vezmete a veľa otvoríte ústa a celý domček tam šupnete a vychutnávate.
Šumavský kokos
- kokos sušený
- tahini nesolené
- pohánka
- niektorý z hustejších rastlinných sirupov – agávový, kukuričný atď.
- kardamón mletý
Pohánku opäť namočíme cez noc, ráno zmiešame v mixéri s rastlinným sirupom. Riedke „cesto“ zahustíme kokosom a nakoniec to zjemníme pastou tahini. Urobíme guličky a obalíme v kokose.
Rozinkovo-perníkové chumáčiky
- vlašské orechy cez noc namočené
- hrozienka cez noc namočené, nesírené
- perníkové korenie
Vlašské orechy zmiešajte s namočenými hrozienkami v mixéri a rozdrvte, pridajte perníkové korenie. “Cesto” môže byť redšie, dajte ho do vrecka na zdobenie a nastriekajte do košíčkov. Na dno môžete dať nejaké semienka (sezam, klamné semienko, slnečnicové), aby sa to nelepilo na košíček.
Rendez-vous “Keď sa slivka stretne s orechom”
- namočené slnečnicové semienka
- vlašské orechy
- pár namočených sušených sliviek (nie veľmi, aby držalo tvar)
Všetko rozdrvte v mixéri, vytvorte cesto tak, aby sa všetko spojilo, rozvaľkajte na tenkú placku a vykrajujte. Dozdobte kakaom, orieškami ( šlo aj zlepovať ako linecké napr. pomocou datlí či datľového sirupu).
Jarné bozkávanie
Použite rovnaké “cesto” ako na Šumavský kokos a pridajte doň navyše lahodný prášok zo zeleného jačmeňa. Primerane, farbí veľmi výrazne. Guľôčky potom obaľte v sezame. Vznikne tak nová dimenzia zdravého pečiva, ktorá pritiahne pozornosť na každom tanieri.
Datlové hľuzovky
- strúhaný kokos
- vykôstkované datle
- nepražené kakao
Jeden sáčok strúhaného kokosu (250g) spojiť s asi hrsťou namletých datlí. Urobiť guličky a obaliť v nepraženom kakau. Jednoduché, jednoduché, božsky sladko-horké, delikatesné.
Orechové neotálky
- vykôstkované datle
- oriešky (mandle, lieskové orechy)
- kokos, sezam na obalenie
Datle namočíme cez noc do vody, vodu ráno zlejeme (príp. necháme len trochu pre lepšie rozmixovanie) a rozmixujeme na lepivé “lekvár”. Orechy (pre lepšiu stráviteľnosť najlepšie aj namočené) rozmixujeme nahrubo. Zmiešame vo väčšej miske, odporúčam pridávať datle do orechov po menších dávkach a skúšať konzistenciu, ktorá by mala byť trochu tuhšia. Tvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v kokose, sezamovom semienku alebo napríklad namletom maku.
Tip: Príliš datlí spôsobuje, že je potom zmes príliš mäkká a guličky zle držia tvar. Je potrebné cesto zahustiť napr. strúhaným kokosom, najideálnejšie potom trochou rozmixovaných ľanových semienok, ktoré skvele ťahajú vodu a po namočení sú výborným spojivom. A na záver ešte pripomienka: rovnako ako všetko ďalšie raw cukroví je dobré príliš neotáľať s konzumáciou.
Strapaté vločky
1 hrnček vločiek, pol hrnčeka kokosového oleja, škorica, muškátový oriešok, hrozienka, datle/datlová pasta, kôra z bio citróna a bio pomaranča, a trochu kardamónu.
Všetko zmiešať, uváľať guličky a môžeme obaliť v karobe.
Pohánková princezná + rawfaelo
Naklíčená pohánka + datle + kokos + kakao + ryžový sirup + znížok je poriadne rozmixovaný kokos + pár kešu
(z tejto hmoty idú robiť aj guličky rawfaelo)
Kokosové bomby alias rafaelo
Kokos, kokosový olej, kokosové mlieko, kešu, mandle
Všetky suroviny rozdrviť v mixéri na hmotu, doprostred dať mandľu a urobiť guličky
Cizrnové guličky
250 g cícer (namočiť cez noc), datľová pasta (namočené datle a rozsekané), lieskové orechy (opražené – dať do rúry na 150 stupňov a počkať až popraská šupka, potom ju jednoducho odroliť – mňamózne), vianočné korenie (škorica) , kardamón a pod.)
Cícer uvarte, zlejte časť vody – čím viac ju tam necháte, tým tekutejšie to bude, zmiešajte s datľovou pastou, rozdrvte v mixéri, rozsekajte opražené oriešky a zmiešajte s cícerom s datľami. Premiešajte dohromady, urobte guličky.
Fazuľa v kakaovom kabátiku
Dosť podobné ako cícerové guličky. Tu sú ale hlavnou surovinou fazuľa mungo 250g, opäť ich namočte cez noc a potom varte aspoň 45 min so sušenými marhuľami (cca 10ks) a hrozienkami. Až sú fazuľa varené, rozdrvte v mixéri, zmiešajte s opraženými lieskovými oriešky. Len málokto pozná, že sú to fazuľa. Môžete ešte zjemniť pastou tahini. Možno obaliť napríklad v sezame. Dá sa tým aj zlepovať cukrovinky namiesto marmelády.
Kokosové lanýžky
Datle 250g, kokos 500g, nepražené kakao alebo karob
V jednoduchosti je sila. Namočte datle alebo ich nameľte, namleté alebo rozsekané datle na pastu zmiešajte s kokosom a obaľte v kakau alebo karóbe. Delikátna, božské, jednoduché. Pre zvýšenie výživovej hodnoty je možné pridať nejaký proteín – napríklad hrachový alebo Super vegan proteín od Iswari.
Bonus: Vianočný šalát
4 mrkvy, 2 petržleny, polovica väčšieho zeleru, 3 topinambury – kúpite na farmárskych trhoch, 2 väčšie kyslé uhorky od mamky (nie sú raw, nemusia byť), 1 jabĺčko, 1 cibuľa, pasta tahini, vlašské orechy.
Mrkva, petržlen, zeler, topinambury, kyslé uhorky, jabĺčko a nakoniec aj cibuľu nastrúhame nahrubo, môžeme ochutiť lákom z uhoriek alebo soľou korením, octom, namiesto majonézy dáme dve tri lyžice tahini, aby nám to trochu lepilo, hrsť vlašov. Milujem to a robím si tento šalát aj počas roka, ale najviac v zime, pretože mi pripomína Vianoce. Vždy mi totiž chutila zelenina, ktorú mamka pripravovala na zemiakový šalát a trochu mi tam prekážali zemiaky, tak som ich z toho vybrala a dala namiesto nich topinambury.