Kategória receptu: Bezlepkové

Inšpirujte sa paletou zdravých a čisto rastlinných receptov z bezlepkových obilnín (ryža, pšeno, pohánka, cirok, amarant, quinoa), strukovín (cícer, hrach, fazuľa, šošovica), orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Od nátierok, cez polievky, omáčky až po hlavné chody.

Čučoriedkové smoothie

Čučoriedkové smoothie

20. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nápoje

Potrebujeme zrelé banány, ktoré už majú hnedé bodky. Tie majú menej škrobov a viac rýchlych cukrov. Olúpeme ich, pridáme hrnček čučoriedok, lyžičku lúpaných konopných semienok (pridajú trochu zdravých tukov, pre lepšie vstrebávanie … více

Batátové hranolky

Batátové hranolky

26. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Prílohy

Batátové hranolky sú skvelé len tak ako slané maškrtenie, ale výborné sú aj ako príloha k hummusu a rôznym dipom. Očistené a oškrabané batáty nakrájame ostrým nožom na tenké plátky az tých … více

Kokosové guličky

Kokosové guličky

20. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Vykôstkované datle pretlačíme (občas sa v nich skrýva zabudnutá kôstka) a zalejeme studenou vodou. Necháme ich 2 hodiny, ale najlepšie cez noc napučiavať. Potom prebytočnú vodu zlejeme, bude príjemne sladká a môžete … více

Chia puding

Chia puding

17. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Chia semienka, podobne ako ľanové, vytvára pri namočení gelovitú konzistenciu. Vďaka tomu sa síce zle klíči, ale zato ide o skvelé spojivo a taktiež možnosť zdravého zahustenia. Veľkej popularite sa teší predovšetkým … více

dhál z červenej šošovice

Indický dhál z červenej šošovice

04. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

V indickej kuchyni je dháľ synonymom pre strukovinové jedlá. Dhálov existujú desiatky druhov. Tento z červenej šošovice patrí medzi tie najklasickejšie. Oproti autentickému poňatiu je zjednodušený pre kratšiu prípravu aj v bežných … více

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

15. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Príprava celozrnnej ryže zaberie zhruba dvojnásobok času. Oproti klasickej bielej ryži ale získate viac vlákniny, minerálov, vitamínov a dlhší pocit sýtosti. A to dosť pádnych dôvodov celozrnnú ryžu aspoň občas do jedálnička … více

Hummus z červenej repy

Hummus z červenej repy

11. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nátierky

Červené repy olúpeme a pokrájame na menšie kocky. Alobal potrieme olivovým olejom a poukladáme naň repu. Posypeme soľou a ešte pokvapkáme olejom. Zabalíme a pečieme v zapekacej miske alebo remoske 30 – … více

Fazuľový guláš

Fazuľový guláš

03. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Červenú fazuľu namočíme cez noc (alebo 10 hodín) aspoň do dvojnásobku studenej vody. Potom vodu zlejeme a doplníme čerstvú, ktorú osolíme. Fazuľu varíme na miernom ohni do úplného zmäknutia, čo môže trvať … více

Cícerová omeleta

Cícerová omeleta

03. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Nejete z nejakého dôvodu vajcia a chýba vám omeleta? Vyskúšajte túto z cícerovej múky dochutenej čiernou soľou Kala Namak a už nebudete chcieť inú. V mise zmiešajte cícerovú múku, čiernu soľ, korenie, … více

Pučálka

Pučálka

16. 04. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

“Ak tá vojna potrvá, tak budú ľudia zase jesť šťavel a pučálku. Beztak už nevedeli rúpavy čo robiť. Už im ani to baranie nešlo pod fúzy!,” sťažoval sa starý ovčiak v slávnom … více

Krémová cizrnová polévka

Krémová cícerová polievka

11. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Táto polievka z cíceru má príjemne sladkastú chuť. Pokiaľ už máte cícer uvarený, je pripravený rýchlo. Prácu vám ušetrí konzerva, ale nikdy nebude taká dobrá. Cícer patrí k strukovinám, ktoré potrebujú najdlhšiu … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?