Tuky tvoriace mastné kyseliny patria medzi esenciálne, teda pre telo nevyhnutné živiny. Ktoré druhy rastlinných tučných potravín je pri vegánskej strave vhodné konzumovať a ktoré je naopak odporúčané obmedziť alebo sa im vyhnúť? Urobte si prehľad v rastlinných tukoch!
Ostro sledovaný vápnik. U rastlinných zdrojov dajte pozor na vstrebateľnosť
Vápnik je najviac zastúpeným minerálom v našom tele. Poďme sa si predstaviť jeho najlepšie zdroje v rastlinnej ríši a povedať si tiež niečo o tom, čo napomáha a naopak brzdí jeho optimálnu využiteľnosť pre ľudský organizmus.
Bôb – v množstve bielkovín sa táto strukovina vyrovná aj sóji
Pestuje sa predovšetkým ako krmovina, jej semená ale patria medzi strukoviny. Využijete ju podobne ako fazuľa do gulášov, polievok alebo nátierok. Lupinové bôby sa tiež pražia ako alternatíva kávy a melie sa z nich múka.
Vegánsky jedálniček
Ako zostaviť vegánsky jedálniček, aby v ňom neschádzalo nič podstatné? V článku nájdete hlavné zásady vegánskej pyramídy a tiež týždenný plán, ako ho zostaviť, aby v ňom nič nechýbalo.
8 tipov, kam použiť lahôdkové droždie
Lahôdkové droždie sa líšia od klasických kvasníc. Tieto vločky majú príjemnú sladkoslanú chuť a okrem dochutenia sa dajú použiť aj zahusťovanie – obzvlášť v omáčkach vedia urobiť doslova smotanový feeling.
Fazuľa v kuchyni: recepty na mexické zmesi, polievky, guláše aj nátierky
Bohatá rodina fazule sa môže pochváliť širokou paletou farieb, veľkostí a chuťou. Pre všetkých platí, že sú cenným zdrojom kvalitných sacharidov, bielkovín a ďalších živín. Prečítate si, ako ich môžete využiť v kuchyni.
Fermentácia potravín zlepšuje chuť, stráviteľnosť aj imunitu
Fermentácia je jednou z prastarých techník uchovania potravín. Jedlo skvasením zlepšuje svoju stráviteľnosť, chuť a pomáha posilňovať našu prirodzenú obranyschopnosť. Medzi najznámejšie fermentované výrobky patrí kvasená zelenina, jogurty alebo kváskové pečivo.
Z tibi kryštálov vykúzlite domácu limonádu alebo štartér na báječný mandľový kefír
Tibi kryštály sú malé biele zrnká osídlené baktériami a kvasinkami. Fermentáciou z cukrom vzniká vodný kefír. Z neho môžete získať skvelú bublikatú limonádu alebo ho použiť ako štartér na výrobu domáceho rastlinného kefíru – napríklad z mandlí.
Orechy: bielkoviny, zdravé tuky a množstvo energie
Orechy patria vďaka vysokému obsahu bielkovín aj kvalitných tukov medzi najhodnotnejšie potraviny. Ich využitie je skutočne všestranné. Vedeli ste, že je dobré ich pred konzumáciou namočiť na pár hodín do vody?
Ovocie je rýchlym zdrojom energie. Najlepšie je čerstvé a lokálne
Ovocie je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínu C a beta-karoténu. U výbere ovocia dbajte predovšetkým na rozmanitosť. Snažte sa jesť predovšetkým sezónne ovocie, ktoré je šťavnaté a zrelé a vďaka tomu bohaté na vitamíny a minerály.
Poznáte ostro sledované živiny vegánskej stravy? A ktoré je vhodné dopĺňať?
Bojíte sa o nedostatok bielkovín? Pravdepodobne zbytočne. Sú to vitamíny B12, D, minerály ako vápnik, železo, jód, zinok alebo selén a tiež omega-3 mastné kyseliny, na čo si treba pri rastlinnom jedálničku dať pozor. Aké sú ich vhodné zdroje a ktoré je potrebné dopĺňať?
Zelenina je pilierom rastlinnej stravy. Nešetrite jou, striedajte druhy aj farby
Zelenina v rôznych podobách by sa mala objavovať v rastlinnom jedálničku v najväčšom množstve. Mala by tvoriť na objem až tretinu toho, čo za deň zjeme. Väčšina zeleniny má nízku energetickú hodnotu, a tak si ju môžete dopriať do sýtosti.
Polenta: ako Taliany preslávenú kŕmi použiť do koláčov, na knedle či gril?
Kukuričná polenta sa pripravuje z krupice a jej využitie je skutočne pestré. Patrí medzi stálice talianskej kuchyne, kde sa podáva najčastejšie ako príloha v podobe kaše. Pripravíte z nej ale mnoho ďalších jedál. Od koláča, cez nákyp až po hranolky.
Čierna sôl dodá vajíčkovú chuť “tofíčkám” aj cícerovej omelete
Medzi vegánami je čierna soľ obľúbená ako dochucovadlo evokujúce chuť vajec. Pridáva sa preto do tofu praženice alebo “tofíček” (ideálne ešte s lyžičkou lahôdkového droždie). Využiť ju môžete aj na dochutenie bezvaječného leča alebo hubové praženice.
Šošovica – kráľovná rýchlych polievok, symbol hojnosti i farebné spestrenie šalátov
Jednotlivé druhy šošovice sa od seba líšia veľkosťou semien aj farbou. Spája ich významné množstvo bielkovín aj minerálov a vitamínov. A ich využitie je nadmieru pestré – od polievok a nátierok cez fašírky, kaše až po hlavné jedlá.
Sójová omáčka – viete si vybrať tú správnu?
Pravé sójové omáčky sú vždy fermentované, príjemne voňajú a chutia. Nájdete ich pod názvami Shoyu a Tamari. Tieto “sojovky” sú vyrábané tradičným spôsobom dlhodobým kvasením uvarených sójových bôbov v drevených či oceľových kadiach.
Čo s hrachom? Okrem polievky a kaše skúste aj nátierku či pučálku
Hrach sa síce v popularite strukovín krčí za cícerom, fazuľami a šošovicou, v kuchyni má však nemenej všestranné použitie. Ochutnať ho môžete v polievkach, kašiach, nátierkach, ale aké v podobe vegánskeho proteínu alebo hrachových chipsov.